Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

Ψήφισμα Γ.Σ. Συλλόγου Μετεκπαιδευομένων Διδασκαλείου Π.Τ.Δ.Ε. του Α.Π.Θ., "Δημ. Γληνός"

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΤΕΚΠΑΙΔΕΥΟΜΕΝΩΝ
ΔΙΔΑΣΚΑΛΕΙΟΥ Π.Τ.Δ.Ε. – Α.Π.Θ
«ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΛΗΝΟΣ»
Ταχ. Δ/νση: Αρχαιολογικού Μουσείου 29
Τ.Κ. 546 40, Θεσσαλονίκη
Ηλεκτρ. Ταχ: didaskaleio.syllogos.roptro@gmail.com
Ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου Μετεκπαιδευομένων Διδασκαλείου Π.Τ.Δ.Ε. του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσαλονίκης, "Δημ. Γληνός"
Το Δ.Σ του Συλλόγου μας, υλοποιώντας την ομόφωνη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της 21/2/2011, εκφράζει την έντονη αγανάκτηση όλων των μετεκπαιδευομένων εκπαιδευτικών στο Διδασκαλείο «Δημ. Γληνός» του Παιδαγωγικού Τμήματος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας (του Γεν. Γραμ. Β. Κουλαϊδή, αρ.πρωτ.7163/9-2-2011) για τη μη πραγματοποίηση φέτος των εξετάσεων για την εισαγωγή στα Διδασκαλεία και το άνοιγμα ουσιαστικά του δρόμου για την κατάργησή τους.
Οι αόριστες αναφορές για σχεδιαζόμενη «επιμόρφωση υψηλής ποιότητας» και για ανεπάρκεια των Διδασκαλείων δεν πείθουν κανέναν, γιατί ξέρουμε ότι οι πραγματικοί στόχοι της κατάργησης των Διδασκαλείων έχουν να κάνουν με την υλοποίηση της πολιτικής του μνημονίου για περικοπές παντού. Είναι η ίδια αιτία που οδηγεί στις καταργήσεις (συγχωνεύσεις τις λένε «ευγενικά») πολλών εκατοντάδων σχολείων πανελλαδικά με πολύ αρνητικές συνέπειες τόσο για τις συνθήκες εκπαίδευσης των μαθητών όσο και για την εργασία των εκπαιδευτικών. Η πολιτική του «πέντε φεύγουν ένας διορίζεται» οδηγεί αναπόφευκτα σε τέτοια μέτρα.
Δεν μπορεί, κατά τη γνώμη μας, κανενός τύπου επιμόρφωση να αντικαταστήσει τη μετεκπαίδευση.
Ο αυτοτελής ακαδημαϊκός και μορφωτικός χαρακτήρας της μετεκπαίδευσης, καθώς και η συμμετοχή των διδασκόμενων στην εκπαιδευτική διαδικασία και στη συν-διαμόρφωση του προγράμματος σπουδών, αποτελούν ουσιαστικές προϋποθέσεις για έναν ενιαίο-γενικό ανθρωποκεντρικό παιδαγωγικό προσανατολισμό, που θα εξετάζει με επιστημονικό τρόπο τα σύνθετα παιδαγωγικά και κοινωνικά ζητήματα. Η αναβάθμιση και η αναμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών των διδασκαλείων είναι επιδίωξή μας.
Ο σημαντικότατος ρόλος των Διδασκαλείων είναι κατοχυρωμένος στη συνείδηση των εκπαιδευτικών για τη μεγάλη τους προσφορά σε γενιές δασκάλων (από το 1922) και ταυτόχρονα στο διαρκή αγώνα για καλυτέρευση της εκπαίδευσης των παιδιών του λαού μας.
ΔΕ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗ ΘΥΣΙΑ ΤΗΣ ΜΕΤΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΣΤΟ ΒΩΜΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΑΣ
Η στάση του Υπουργείου Παιδείας αποκαλύπτει, επίσης, πόσο υποκριτικές είναι οι αναφορές σε «διαλόγους» και «ανοιχτές διαδικασίες», καθώς την ίδια στιγμή που συνδικάτα (Δ.Ο.Ε, Σύλλογοι) και Παιδαγωγικά Τμήματα (5-2-2011), Σύνοδος Προέδρων και Κοσμητόρων των Παιδαγωγικών Τμημάτων των Πανεπιστημίων εκφράζονται υπέρ της συνέχισης της λειτουργίας των Διδασκαλείων, το Υπουργείο αναστέλλει τη λειτουργία τους και ουσιαστικά τα καταργεί.
Η όποια αναφορά σε «αναβαθμισμένα προγράμματα» θα είχε νόημα πραγματικό, μόνο αν παραμείνουν ανοιχτά τα Διδασκαλεία. Διαφορετικά αποτελεί εμπαιγμό και προετοιμασία μέτρων που το Υπουργείο δεν τολμά να ομολογήσει ανοικτά.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
α) Την ανάκληση της απόφασης του Γεν. Γραμματέα του Υπουργείου(Α.Π. 7163/9-2-2011) και την άμεση προκήρυξη των εξετάσεων για την περίοδο 2011-2013.
β) Τη συνέχιση της λειτουργίας της διετούς μετεκπαίδευσης στα Διδασκαλεία, με απαλλαγή απ’ τα διδακτικά καθήκοντα για εκπαιδευτικούς (ως βασική προϋπόθεση για ουσιαστική συμμετοχή) και χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνσή τους.
Η διεξαγωγή της να συνεχίζει να γίνεται απ’ τα Παιδαγωγικά Τμήματα, να διευρυνθεί στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και τα υλοποιούμενα προγράμματα να βρίσκονται διαρκώς σε σύνδεση με τη ζωντανή κοινωνική πραγματικότητα, το σχολείο, την τάξη.
Για την ικανοποίηση των παραπάνω αιτημάτων οργανώνουμε τις εξής κινητοποιήσεις:
Τη Δευτέρα 28/2 στις 11 π. μ - 2 μ. μ. πραγματοποιούμε συμβολική προειδοποιητική κατάληψη και δίνουμε συνέντευξη τύπου 11 η ώρα στο 10ο όροφο του Πύργου του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης
Καλούμε σε κοινή σύσκεψη για συντονισμό την Παρασκευή 25/2 στις 6μ.μ στο 10ο όροφο του Πύργου του Παιδαγωγικού:
✓ τους προέδρους των Παιδαγωγικών Τμημάτων και του Διδασκαλείου «Δ. Γληνός»,
✓ τους τοπικούς Διδασκαλικούς Συλλόγους της Θεσσαλονίκης,
✓ το Σύλλογο Μετεκπαιδευομένων Νηπιαγωγών,
✓ τους Φοιτητικούς Συλλόγους του Παιδ. Τμήματος και του Τ.Ε.Π.Α.Ε.
Καλούμε τη ΔΟΕ, τους Συλλόγους Μετεκπαιδευομένων των άλλων Πανεπιστημίων, όλους τους τοπικούς συλλόγους, σε πανελλαδικό συντονισμό στην κατεύθυνση οργάνωσης και υλοποίησης πανελλαδικής κινητοποίησης στο αμέσως επόμενο διάστημα. Η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Μετεκπαιδευομένων του Διδασκαλείου Π.Τ.Δ.Ε. – Α.Π.Θ. «Δημ. Γληνός»

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΔΑΣΚΑΛΕΙΩΝ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΚΟΠΩΝ

ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΜΑΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΑΡΝΟΥΜΑΣΤΕ ΤΗ ΛΟΓΙΚΗ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΦΤΗΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ, ΑΚΡΙΒΟ ΟΜΩΣ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΟ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου